Varje år avslutas seglingssäsongen med ett seglarnas Mästarnas Mästare genom att guldmedaljörerna i alla entypsklasser inbjuds att göra upp i en sprintsegling i J70-båtar. I otroligt korta race på tio minuter körs två varv på kryss-länsbanor med en kort halvvindsstart. I år var det Wigelius team som skulle försvara IF-båten inför resten av seglarsverige i Marstrands hamnbassäng.

Dag 2 MM dronare basta start

Här har IF-båten (ljusblå båt) gjort fältets bästa start. Ledningen behölls hela kryssen, men sen planade några båtar förbi på länsen. Den som fångar en vindby kan få dubbel hastighet (14 knop). (Från Hamnen.se)

 

Vinden var mellan 10-15 ms vilket gör att J70 kommer upp i planing och beteer sig ganska annorlunda än en IF-båt, den verkar sakna några hundra kilo järn i kölen. Trots entusiastisk, stenhård kamp med gennacker, bogspröt och matchracingtränade motståndare åkte vårt tappra team ohjälpligt ut. På fem race blev det en tjuvstart, en straffrunda och en broach och en missad vindby på undanvinden, det räckte för att rasa ner i tabellen. Ett misstag, och fem båtar är förbi. Men trots detta var det en fantastisk, actionfylld nästan galet rolig seglingsupplevelse. Den som seglar IF nästa år på Mästarnas Mästare ska få några tips på vägen. Vi måste lyfta IF-båten i tabellen! ;) Förutom Team Primula var Fredrik Hanssons team på plats och kämpade på Snipe-mästarnas båt, de gjorde mycket fina seglingar. De avslutade med att försöka göra en så kallad 'kinesare' och drev in i mål, precis framför IF-båtens team. Vid en kinesare så broachar man åt ett håll med gennakern samtidigt som storbommen gippas över åt motsatt håll. Det var samma metod som totalsegraren (CB66-mästarna) använde sig av i finalstriden. Dock gjorde CB66 sin kinesare fem meter efter mållinjen, så det får Hansson finslipa till nästa år. Alla race är dokumenterade med drönare och kameror ombord, de går att se på Hamnen.se, med kommentarer, rena kappseglingskursen.Se också denna osannolika filmen från finalens målgång! https://www.facebook.com/MastarnasMastare/videos/313750116073009/  

hansson broach i mal

Här broachar Snipe-mästarna (som gastas av IF-seglarna Team Hansson) över mållingen och klår precis IF-båten som hade lagt sina broachar lite högre upp i banan (Vind 10-16 ms). (Bild från FaceBookgruppen Marstrands segelssällskap). 

You have no rights to post comments

 

svenskasjo josefin ssf 980x240

När du tecknar din nya försäkring i Svenska Sjö, ange IF-båtförbundet som medlemskap i båtklubb/båtsällskap.