Svenska IF-båtförbundets forum • Kryssfock till salu?
Sida 1 av 1

Kryssfock till salu?

Postat: mån 13 aug 2012 07:49
av IFIF
Under semesterseglingen råkade jag ut för masthaveri. Sprinten till förstaget lossnade och hela masten med segel föll bakåt och i vattnet i hård kryss. Otäckt men allt ordnade upp sig med lite hjälp. Kryssfocken fick dock en reva och jag undrar nu om någon har en kryssfock till salu?

Re: Kryssfock till salu?

Postat: mån 13 aug 2012 09:46
av maja
En begagnad kryssfock är nog svår att få tag i. För om man äger en hyfsad sådan, behåller man den nog tills den är så sliten att den inte är mycket att ha. Dessutom finns det flera seglare, som annonserar efter kryssfockar på salutorget, så du får nog ha tur om du hittar någon.

Men är det bara en reva i focken, går den väl att reparera. Annars är väl alternativet att köpa nytt. Överväg då den nya, större modellen. Då behöver du knappast en genua längre, eftersom den förra har bra prestanda i alla vindar över 4 m/s.

Re: Kryssfock till salu?

Postat: mån 13 aug 2012 15:13
av Lasse L
Enl. rykte skall H-båtens fock passa.
Kanske det finns något utrangerat tävlingssegel?

Re: Kryssfock till salu?

Postat: mån 13 aug 2012 16:36
av maja
Det är inget rykte. Det är helt korrekt.

Och eftersom lattlängderna numera är ökade i klassreglerna torde den även mäta in för kappsegling på en IF-båt utan att lattorna behöver kortas.

H-båtens fock sys i två varianter, en för lättvind (upp till 4 m/s) och en för litet friskare vind. Enligt vad jag minns är dukvikten densamma för båda varianterna (cirka 6.2 ounce), men lättvindsfocken är litet bukigare. För en IF-båt passar lättvindsfocken bättre, eftersom IF-båten är mycket tyngre än H-båten och behöver det extra drivet som lättvindsfocken kan ge.

Så rådet här skulle väl vara att man ska annonsera på H-båtförbundets hemsida.Notera att det är en internationell klass och att bättre begagnade H-båtsfockar även kan köpas från våra grannländer.

Re: Kryssfock till salu?

Postat: mån 13 aug 2012 18:25
av Lasse L
Har inget med Hamelsail att göra.
De har en folkbåtsfock för 1500 Skr
http://www.hamelsails.com/images/page_f ... 24_web.pdf
http://www.hamelsails.com/index.1020---1.html

Re: Kryssfock till salu?

Postat: mån 13 aug 2012 19:49
av maja
Folkbåtsfocken är med sina 6 kvadratmeter alldeles för liten för att passa till en IF-båt.

Re: Kryssfock till salu?

Postat: tis 14 aug 2012 09:20
av IFIF
Tack för alla tips! Ett tips från mig är att kolla fästet för förstaget. För mig hade låsningen vid däcket lossnat. Förmodligen mha förtöjningslinan i fören. Vanten och akterstaget håller masten bakåt men bara förstaget framåt. Inte kul när hela masten faller bakåt! Ny har jag tejpat alla ringar.