Svenska IF-båtförbundets forum • Badstege till IF
Sida 1 av 1

Badstege till IF

Postat: 04 apr 2010 10:43
av johan B
någon som vet var man hittar en passande badstege till ifn?

Re: Badstege till IF

Postat: 04 apr 2010 14:19
av maja
Jag tror du menar räddningsstege.

För att en räddningsstege ska vara acceptabel ur säkerhetssynpunkt, ska den kunna fällas ner och låsas i vertikalt läge av en nödställd och i nerfällt läge sticka ner minst 30 cm under vattenytan. Dessutom ska man kunna klättra åtminstone vertikalt ända upp till däcket. Ovanstående krav innebär, att stegen för en IF måste vara ganska lång och vara kunna monteras ända uppe på/vid akterdäckssargen. Dessutom bör den gärna ha rejäla "handtag" som går upp över akterdäck.

Det finns några sådana räddningsstegar att köpa i handeln, men de måste anpassas något för montage på en "negativt" vinklad akterspegel. Jag har endast sett ett fåtal stegar på IF-båtar, som uppfyller ovanstående krav.

Re: Badstege till IF

Postat: 06 apr 2010 08:35
av johan swe-1870
Maja menar nog att den nedfällbara stege som funnits som tillbehör till IF och sitter på en del båtar inte är en räddningsstege, utan en ganska enkel badstege. Det betyder nog att den är svår att klättra upp på.

Nu har inte jag någon stege, så jag vet inte hur badstegen fungerar. Du som har en sådan kan gärna kommentera hur den fungerar!

Jag har kommit över en gammal repstege som jag knopar fast där jag vill ha den om jag får för mig att bada.

Re: Badstege till IF

Postat: 07 apr 2010 15:02
av maja
Foer oevrigt aer ett spinnakerskot som haenger lagom loest mellan sugga och aktre brytblock ett utmaerkt fotsteg, baade foer badande och nedstaellda. Har sj'elv provat...

Bitte Lidman med baatplats i Lagunen har en utmaerkt raeddningsstege monterat. Saa vitt jag vet aer det en standardstege som anpassats foer IF-baatens negativa akterspegel.

Re: Badstege till IF

Postat: 07 apr 2010 17:30
av Ardina
Vad jag vet har Båtsystem en modell som enligt dem skall funka ok på IFar (och andra båtar med samma typ av akter). Modellen heter BUT55F. Man hittar den genom att gå in på http://www.batsystem.se/ och söka på BUT55F. Listpriset är 3143 SEK.

Jag tittade lite på den förra året men valde att köpa en begagnad orginalstege (mycket pga av priset). Jag håller dock med tidigare inlägg angående att orginalstegen inte duger som räddningsstege. Anledningen är att den inte kommer ner tillräckligt djupt och är ganska svår att klättra upp på. I vårt fall är den också lite svår att fälla ut men detta kan bero på monteringen som blev lite för tight. Orginalstegen är en enkel (och snygg) badstege, inget annat.

Vänligen

/Daniel

Re: Badstege till IF

Postat: 07 apr 2010 21:24
av Olle Å
Hej!

Jag har monterat en badstege från Erlandssons Brygga (art.nr: 01066, kostar 948 kr). Tycker att den funkar utmärkt, klart att man blir tvungen att vara lite vig. Lite händig måste man också vara då de nedre fästenas rör är lite korta. Jag sågade helt enkelt till två rörstumpar och bytte ut de som följde med. sedan var det bara att borra ett hål genom rören i varje ända. För att få stegen så nära skrovet som möjligt monterade jag de övre fästena på däck istället för akterspegeln.

Bifogar en något suddig bild.
badstege.jpg
badstege.jpg (43.95 KiB) Visad 23678 gånger
/Olle Åkesson

Re: Badstege till IF

Postat: 10 apr 2010 16:55
av danq
Hej,

Har just idag monterat badstegen från Båtsystem som heter BUT55F. Jag köpte den på Hjertmans i Bromma för knappt 2700 kr (extrapris).
Monteringen gick bra och badstegen verkar stabil och kan fällas ner en bra bit i vattnet vid behov.

Mvh
Peter

Re: Badstege till IF

Postat: 11 apr 2010 22:32
av johan B
Tack för alla svar!

Jag gör nog ett försök med den billigare varianten från Erlandssons brygga.

Vänligen

Johan IF 572

Re: Badstege till IF

Postat: 07 maj 2010 06:56
av oSci
Olle Å skrev:Hej!

Jag har monterat en badstege från Erlandssons Brygga (art.nr: 01066, kostar 948 kr). Tycker att den funkar utmärkt, klart att man blir tvungen att vara lite vig. Lite händig måste man också vara då de nedre fästenas rör är lite korta. Jag sågade helt enkelt till två rörstumpar och bytte ut de som följde med. sedan var det bara att borra ett hål genom rören i varje ända. För att få stegen så nära skrovet som möjligt monterade jag de övre fästena på däck istället för akterspegeln.

Bifogar en något suddig bild.

/Olle Åkesson
Olle, blir det inte lite tajt med motorn där också? Svårt att fälla upp, etc? Det är krångligt redan nu liksom...

Re: Badstege till IF

Postat: 10 aug 2014 21:45
av johan swe-1870
Jag har letat i flera år efter något som jag gillar utan att hitta något bra. Men under årets tursegling fann jag till slut en stege som tilltalar mig, så det blev köp på den. Stegen är egentligen en kassett avsedd för montage under en badplattform, men genom att lossa två skruvar och vända stegen har jag idag monterat den så här istället:

Bild

Stegen sitter alltså på akterdäck och dras lätt ut ur kassetten vid behov. Dess mittensteg hamnar då ungefär vid vattenytan.

Den sitter inte i vägen för rorkulten, utan det går fint att göra lika stort roderutslag som tidigare.

Jag valde att montera den med skruvarna istuckna underifrån i hål som är så små att skruvarna gängar i plasten. Då kan jag lätt lossa muttrarna och ta bort stegen om jag vill ha en ren och lätt båt att tävla med:

Bild

Vad jag förstår är den tillverkad av Osculati i Italien. I deras sortiment finns flera olika möjliga varianter: http://www.osculati.com/en/cat/Serieweb.aspx?id=19350

Jag köpte min på Masnedö Marinecenter i Vordingborg, där den har artikelnummer 394731. Finns att hitta här: http://www.mmc.dk/badestige-3-trin-for-platform.html

Re: Badstege till IF

Postat: 11 aug 2014 08:23
av maja
Går det att dra ut stegen ur kassetten om man befinner sig i vattnet?

Re: Badstege till IF

Postat: 11 aug 2014 20:15
av johan swe-1870
Ja, det går fint. Det var därför jag köpte den. Det vore ju lite dumt om jag ligger i vattnet och inte kan få ner stegen. :P

Stegen hålls fast med ett litet kardborrband för att inte fällas ner av sig själv. En vuxen öppnar det lätt från vattnet. Ett sätt att göra det ännu bättre kunde vara att ersätta kardborren med en en tunn lina som hänger ned så att även folk med väldigt kort armar kan lossa den.

Re: Badstege till IF

Postat: 09 maj 2022 10:17
av törqvist
Hej!

Jag har en knäskada och vår båt saknar akterpultit. Är ute efter en stege där "ledstängerna" följer med en bit på akterdäck. Gärna en stilren modell utan stag och abrovinscher.

Den badstege som kommer närmast är den här badstegen från Nimbus, se bild nedan och länk https://shop.nimbus.se/shop/product/538 ... n405-n365#?

Enda nackdelen är Nimbusstegens bredd (36 cm), vilket är 16 cm bredare än den nuvarande "standardstegen" till IF, se https://www.hjertmans.se/produkter/inre ... 55f-500137

Finns det någon som har ett tips?

Bild

Re: Badstege till IF

Postat: 14 okt 2023 16:14
av törqvist
Jag köpte Nimbusstegen. En liten utvärdering för den som är intresserad. Fördelarna överväger nackdelarna i mitt fall.

Fördelarna med badstegen är komforten.
  • Den når djupt i vattnet.
  • Ledstängerna når över akterdäck, vilket gör det lätt att ta sig upp.
  • Den ger skön känsla mot fötterna tack vare breda steg.
  • Bra kvalitet.
Nackdelarna med badstegen är begränsade och av teknisk art
  • Badstegen begränsar akterlanternans sektor ytterligare. Hur mycket är svårt att säga. Den var bedömningsvis redan begränsad av rodret och utombordaren.
  • Badstegen begränsar roderutslaget när rorkulten är i horisontalt läge. Vid alla former av manövrering är rorkulten dock långt förbi horistontalläget så i praktiken har det ingen betydelse. Rorkultens konflikt med badstegen är relativt sätt försumbar i jämförelse med den befintliga konflikten med utombordarens rorkult som måste ha en viss vinkel för att inte begränsa roderutslaget markant, vilket har varit besvärande i vissa sammanhang.
Sammanfattning
Är jättenöjd. Men om vår IF hade känslor så skulle den säkert uppfatta det som ett helgerån med en Nimbusstege på akterdäck. Å andra sidan har Nimbussstegen fått ett betydligt bättre liv ombord på en segelbåt istället för en motorbåt. :lol:

TIPS. Om jag skulle göra om det här på en annan IF så hade jag nog kortat av de fyra stängerna som skruvas fast i däcket för att sänka ledstängerna. På så sätt skulle rorkulten gå helt fri i alla lägen.

Vy uppifrån för att illustrera badstegens konflikt med akterlanternans sektor
ovanifrån.jpeg
ovanifrån.jpeg (100.44 KiB) Visad 1830 gånger
Vy från sittbrunnen som illustrerar rorkultsvinkeln som krävs för att undvika konflikt med badstegen
konflikt_rorkult.jpeg
konflikt_rorkult.jpeg (101.15 KiB) Visad 1830 gånger