50:e  IF-SM seglas i Stockholms skärgård och klassiska segelvatten torsdag 1 juli till söndag 4 juli 2021.

DSC 3647

Foto: Karin Svärd

Arrangör är Vikingarnas segelsällskap, VSS i samarbete med OIF. Vikingarnas segelsällskap är en anrik

segelklubb som grundades 1899 och de har arrangerat mängder av olika mästerskap under åren och speciellt till klassiska långsmala båtar som våra IF-båtar är. OIF har haft ett fint samarbete med Vikingarna under många år.Till exempel har vi seglat DM där i över 30 år. Vår ambition är att hålla startavgiften på en låg nivå. Vi undersöker också olika möjligheter till matservering på ön. Allt måste följa de regler och restriktioner som råder och att vid anmälan får man möjlighet att boka och betala för det man önskar.  

Seglingarna kommer att vara på östra Saxarfjärden och vi kommer att ligga med båtarna på VSS klubbholme Ekholmen som endast kan nås via båt. För personer som utnyttjar Waxholmsbolaget åker man till Stora Saxarens brygga och avståndet därifrån till Ekholmen är 500 m och transport kan ordnas. Ön är en pärla till klubbholme och ligger strax väster om Stor Saxaren, Västra Saxarfjärden utanför Vaxholm. Här finns fina bryggor och några bojar på nord-östra sidan av ön där vi kan ha reserverade platser för våra IF-båtar. En liten sandstrand ligger mitt i hamnen och vid norra inloppet finns en gemensam grillplats med kvällssol. Klubbhuset på Ekholmen har magnifik utsikt över Västra Saxarfjärden och i klubbhuset håller seglingsledningen sin expedition. På holmen finns också en vedeldad bastu, som kan användas av seglarna samt en dusch med sjövatten. Utedass och sopstation finns. Vattentillgången är begränsad men finns i form av dunkar som arrangörsklubben hämtar. Det finns även en dansbana som kan användas för samling och förtäring.

Vi planerar för Tune upp på torsdag med tävlingsdagar fredag, lördag och söndag. Antal planerade tävlingar per dag 3+3+2=8. Det är ca 2 distans från hamnen till starten lite beroende på vindriktning.

Möjligheter till boende är olika. Att bo i en tenderbåt är nog enklast och kostar inget extra om man stannar en extra dag före och efter tävlingarna. Även tävlingsbåtarna ligger gratis vid bryggorna. Det finns också en barack som innehåller 4 rum med 2 bäddar och 2 rum med 4 bäddar med enkel kollostandard som kan lånas utan avgift. Linanäs på Ljusterö som har bilförbindelse och ön Grinda är andra alternativa bryggor och boenden för dem som vill bo med bättre standard.

OIF arbetar med detaljer kring boende, förtäring och övriga frågor och uppdaterar info på hemsidan och via medlemsmail kontinuerligt. Det finns även en sida på Facebook som heter IF-båts SM 2021 och där länkar vi informationen vidare.’

Kontaktpersoner för årets SM är Tiina och Lasse Andersson.

Vi nås via mail Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller mobil 070- 2040438.

Både VSS och OIF hoppas på att kunna genomföra en sommar med fina kappseglingar.

 IF SM Tune up

Foto: Bertil Norberg