Kullavik bjöd på strålande väder. Sol, 30 grader varmt och svaga vindar. Lördagens seglingar präglades av en svag vind som rörde sig från syd till väst under dagen och gav seglingsledningen en rejäl utmaning. Banorna blev ofta sneda och vid starten var det en stor lovartsfördel i alla fyra seglingarna. Vinden varierade både i riktning och styrka så det gällde att vara uppmärksam hela tiden. Eftersom det var förhållandevis få båtar i fältet gick det oftast att segla ostört på vinden och placera sig bra även om man inte gjort en perfekt start.

IF SM vinnare 2020

Det blev jämna seglingar med olika segrare i varje race och efter dagen låg vi på en andraplats med samma poäng som ytterligare två båtar. Upp till ledaren var det tre poäng. Mycket Spännande inför sista dagen.

Söndagen började med att starten blev uppskjuten och vi fick avvakta vindens ankomst i land. Till slut blev alla båtarna utbogserade och vid 12-tiden kom en svag men stabil vind från väst. Nu hade seglingsledningen fått till en perfekt bana. Vi fick till en nästan perfekt start vid den fördelaktiga läflaggan. Även om vi blev lite störda av en båt som tjuvstartat så kom vi ändå ut i fri vind och kunde segla vårt eget race. Vi seglade in på en andraplats och den båt som var i ledning efter lördagen gick in på en fjärdeplats. Nu var vi bara en poäng efter så sista seglingen skulle bli helt avgörande.

Läfördel även nu och vi prickar flaggan igen. En båt i lä närmst flaggan men den lyckas vi köra över och kommer ut i fri vind igen. Vid kryssmärket är vi först men det är ganska tätt bakom. Efter en tät första läns rundar vi även länsmärket först men har två båtar tätt bakom. Efter halva sista kryssen börjar det se bättre ut. Den båt som var närmst tappar och den andra gör ett felaktigt vägval. Uppe vid kryssmärket har vi drygat ut avståndet ytterligare och nu är det bara sista länsen kvar. Den svaga vinden står sig och när vi gippar in mot märket med bra skärning ser vi att detta inte gärna kan gå fel. Vi går i mål som etta och har säkrat SM-guldet. Yeaa ?

Nu ser vi fram emot Mästarnas Mästare i Marstrand i oktober.

Trots en minst sagt speciell säsong var det mycket roligt att det ändå blev ett SM. Stor eloge till VIF och KKKK som lyckats få till detta!

Hälsningar SWE1485 // Peter Berg, Olof Johnsson, Magnus Lindkvist