Stävskena

Båtens strukturella skal: skrov, däck, mastbalk, genomföringar, fönster och luckor. Botten, gelcoat, plastning.

Moderator: Moderator

Användarvisningsbild
maja
Moderator
Inlägg: 2791
Blev medlem: 19 aug 2006 09:56
Has thanked: 3 times
Been thanked: 55 times

Stävskena

Inlägg av maja »

På min båt, en -71-a, fanns som original en stävskena av homogen silvereloxerad mässing, halvoval profil med tvärsnitt 4 x 14 mm. Längden var väl cirka 1, 4 m, i vilket fall som helst gick den en bra bit under vattenlinjen.

När jag första gången skadade skenan, köpte jag ett par- tre stycken från Göran Helmer i Strömstad för att ha några i reserv. De skenor jag då fick, var något kortare än originalskenan, dvs. 1,2 eller 1,3 m så vitt jag minns (har inte tillgång till båten just nu..).

De borrade försänkta hålen i mässingsskenan gjorde att den blev ganska försvagad och kunde lätt böja sig och gå av vid snedbelastning, så hela den konstruktionen med materialval och klena dimensioner kanske inte var så lyckad.

Jag gjorde alldeles nyss litet efterforskning efter var någonstans man kan köpa en passande stävskena.

Göran Helmer https://marieholmboat.se/ifm26.htm har inte längre denna produkt i sitt sortiment.
Man kan ju alltid ringa och fråga, men är det fortvarande fråga om mässingsskenor, kanske det inte är ett förstahandsalternativ.

https://Hjertmans.se har haft en passande skena (4 x 14 mm, 1400 mm längd, rostfri, men den verkar ha utgått ur sortimentet. Numera finns bara en bredare variant, 25 mm bred. Även där kan man kanske fråga efter 14 millimetersvarianten.

https://seacamper.net marknadsför en rostfri stävskena i sitt sortiment, Bugleiste, Edelstahl (Art.Nr. MT001), men där finns varken bild eller mått, så man vet inte vad man får...

https://svb.de i Tyskland har en passande rostfri skena ("Scheuerleisten") varunummer 44325. Dimensioner 4 x 14 x 1500 .

https://seasea.se har en 19 x 5 mm bred skena med något annorlunda profil ( 2 mm godstjocklek), varunummer 5764, som kanske skulle kunna passa. Skenan är 3 m lång så den skulle räcka till 2 uppsättningar. Den kan inte heller köpas på nätet (den är för lång), men om man kanske kan få dem att kapa den på mitten, kanske det går ändå... Om en 19 mm bred skena passar, kanske detta är ett bra alternativ...

https://marifix.se har en rostfri halvrund skena 3 m lång 14 x 4 mm.

Jag menar att den kortare skenan man fick av Göran H. var för kort för att vara bra. Den skyddar knappast stäven under vattenlinjen, vilket kan få sig en omild behandling då man går fram på fören för att hoppa i land i en naturhamn.

Och generellt när det gäller rostfria skenor, de kan vara svåra att forma till stäven...
Marek, IF-båt SWE-829 "Ingela" från Lagunen i Malmö
Medlem i IF-båtförbundet sedan 1985
IF-båtägare sedan 1983
Användarvisningsbild
johan swe-1870
Global moderator
Inlägg: 2398
Blev medlem: 24 aug 2006 09:43
Segelnummer: 1870
Båtnamn: InFinit
Ort: Råå
Has thanked: 106 times
Been thanked: 58 times

Re: Stävskena

Inlägg av johan swe-1870 »

Min gamla skena var också av mässing. Efter många år hade den blivit tillknycklad och förlorat sin förkromning på flera ställen.

Den skena jag skaffade var rostfri 14 mm x 1500 mm. Som du skriver verkar den ha utgått på Hjertmans.

Jag upplevde inte att den var speciellt svår att montera. Fören har ju ändå en jämn båge. Troligen monterade jag den inte själv, utan hade hjälp av en person till.
Johan Winberg, SWE 1870 InFinit
Användarvisningsbild
maja
Moderator
Inlägg: 2791
Blev medlem: 19 aug 2006 09:56
Has thanked: 3 times
Been thanked: 55 times

Re: Stävskena

Inlägg av maja »

Om man är ensam kan det nog bli svårt att tämja en lång fjädrande skena som både ska formas i en lagom båge och tillpassas de många skruvhålen. Jag var ensam sista gången och trots att det var en mässingsskena så var det ganska bökigt med att hålla både skena och borrmaskin samtidigt.
Marek, IF-båt SWE-829 "Ingela" från Lagunen i Malmö
Medlem i IF-båtförbundet sedan 1985
IF-båtägare sedan 1983
Skriv svar