Stockholmscupen för IF-båt har seglats sedan 1975. Det är en rankingserie där deltagarna räkar ihop poäng från delseglingarna. Vi delar 2 vandringspriser och det första är tavla från Roland Svensson till årets vinnare av Stockholmcupen och det andra priset är en halvmodell av IF-båten. 
Sthlm cup priser
Roland Svenssons skärgårdsmålning och Rolf Enestads vandringspris.

Under 2021 så skänkte Ulla Hörberg ett gammalt vandringspris till OIF, en helmodell av IF-båten. Ulla och hennes man Kurt Wahlström och Kurts bror vann Stockholmscupen 3ggr och fick då behålla priset permanet, men nu vill Ulla att priset ska komma tillbaka till OIF. När jag hämtade det berättade Ulla att det seglades mycket på 70-talet, i princip varje helg under hela säsongen. Kurt var enligt uppgift en envis seglare som inte gav sig förrän han kom först. Det sägs också att han alltid satt på läsidan av båten när han styrde. Tack Ulla för priset och berättelsen om hur ni seglade på 70-talet! 

Erik fixar helmodell
Rolf Enestads vandringspris idag 2022 där Erik Rundström håller båten, som är rätt stor.
Första inskriptionen är från 1975 då Nils Virving vann, men det var Kurt Wahlström och Ulla Hörberg som vann Stockholmcupen 3ggr och fick priset permanent 1983. 

Det fanns förståss regler för Stockholmscupen. Reglerna har stått sig över tid, även om vi nu har justerat reglerna något, tex så får varje deltagarna idag 1 poäng för utförd start + 1 poäng extra för varje båt som kommer efter i mål. Den seglare som samlat ihop flest poäng i slutet av seglingssäongen vann pristet 1975 och det är samma regel i år.
Rolf Enestads vandringspris
Statuter eller regler 1975. Titta noga i bilden så ser du att de flesta delseglingar är samma idag som 1975.

Roland Svensson är en känd skildrare av havsbandet i Stockholms skärgård. OIF´s tavla är ett tryck som finns i ganska många kopior och bedöms ha ett värde på ett par tusen kronor, ingen av skärgårdsmålarens dyrgripar, men tavlan är fin! Första inskriptionen är från 1978 då Nils Virving vann Stockholmcupen för IF-båt. Senaste inskription är från 2019 då Martin Rundström vann Stockholmscupen. 

>> Roland Svensson Bukowskis

Roland Svenssons tavla
OIF´s vandringspris för Stockholmscupen. 

Vi har ett vandringspris till, en halvmodell av IF-båten. Priset går till en ny seglare i Stockholmscupen och det kallas ibland för "Rookiepriset". Nu är ju inte alla nya IF-seglare rookies, priset går till en ny besättning i Stockholmcupen. Genom åren har detta pris prytt vardagsrumsväggen hos många IF-seglare, Lasse och Tiina Andersson, Pontus Rosberg, Fredrik Wigelius, Ulrika By, Lars Gradén, Martin Gradén, Martin Rundström och många fler.
IF båt årsm 9Lasse och Tiina Andersson delar ut Rookiepriset år 2018 på Allt för sjön.

Vill du vara med i Stockholmscupen och vinna något av priserna? Titta i Kalendern här på hemsidan vilka seglingar som ingår i Stockholmscupen. Första deltävlingen brukar vara Lidingö runt...

Seglarhälsningar Martin Rundström ordf OIF