Här kommer en SM-delsegling i "realtid" för alla seglingsintresserade. Västkustens IF-båtklubb har under en tid spelat in seglingar för att använda i utbildningssyfte och för att förbättra samarbete ombord. Joop Somhorst lånade deras kamera till oss under sommarens första SM-race och vi tyckte det verkade som en kul idé.

Vid starten var det fördel att starta vid lä. Vi i IF 2719, Filijokus valde att starta i mitten för att undvika trängsel. Den bästa starten fick de som startade i lä, men många väljer direkt att slå o gå över till andra kanten. Någon båt kunde nog slagit på oss och fått ett fritt spår men gjorde inte det. Vi tuffade på rätt länge för denna bog och det var flera som gick långt på vänsterkanten och rutinerade Patrik Erlandsson med båda döttrarna som besättning låg närmast. När vi slagit in mot mitten så såg vi att vi skulle gå före större delen av fältet och avslutade första kryssen som 4:e båt, fantastiskt! Joop som seglar med Blixtsegel tipsade om att ta in storseglet mer i centrumlinjen för att öka spalten mellan genua och stor och därmed få mindre inslag i genuans förlik. Vi ska prova detta, men det gäller också att plana ut storen då så att båten inte blir för lovgirig, det gäller ju att inte bromsa för mycket med rodret när man vill segla snabbt:)

Första spinnkarsättningen gick bra, men man ser att vi suggat ned spinnakern maximalt på båda sidor varför länsfarten inte var den bästa och vi tappar någon placering, men kom ihåg att fältet kommer tätt samlat vid första kryssen och att många låg nära bakom. Vi länsade på och lyckades med att få en innerplats med överlapp mot babordsbåtarna vid länsmärket vilket skulle ge oss första tjing för länsrundning. Joop, Ejdeling och Hansson grusade dock våra planer på en perfekt länsrundning när de skaffade sig överlapp och därtill ropade styrbord strax före vi gick in i zonen. Det var en mycket tajt rundning och vi vågade inte lova upp snabbt vid märket för att vi inte skulle gå på göteborgarna. Titta på filmen vilken fin rundning den blå båten har och hur bra besättningsarbetet flyter på när det skotar hem och sätter sig i lovart och seglar på, härligt att se!. Vi får får störd vind efter rundning och är inte alls lika effektiva i själva rundningen och halkar ned i lä rätt snabbt vid andra kryssens start. Vi är också ganska ensamma om att segla ut på högerkanten och det kanske hade varit bättre att slå in mot mitten lite tidigare och kanske bevaka vår plats gentemot de andra båtarna som slog in mot mitten före oss? Vi gör i alla fall ett par bra slag på vägen upp till andra kryssrundningen där vi ser att vi blivit omseglade av Fredrik, Lasse och Svenne i SWE 1928 med ett par båtlängder.

Vid andra länsen hade det nog varit god idé att göra en gippsättning. Vi blir frånseglade av 1928 som gippar direkt och har bra länsfart och även SWE 2132 med Lotta Friman, Ulrika By och Tiina Andersson seglar ikapp till vänster om oss på denna läns och vi lyckas inte få något överlapp före rundningen, men håller tätt bakåt vid målgången.

Vi slutade på 8:e plats och det var en riktigt rolig segling. Vi hade inte på kameran något mer, men det är definitivt något som vi rekommenderar dels för att förbättra sig men också för att det är kul att titta på. Titta till exempel på hur vi skotat illa inför målgång och den kraftigt bromsande roderhantering som rorsman har. Båten är för lovgirig och det berodde nog på lite nervositet inför målgången, men det fixar vi nästa gång?

För att titta på någon av VIF`s filmer så gå in och titta här. Jag tror alla filmerna är tagna från SM vinnare och SM-tvåan och man ser ganska tydligt att de seglat mycket tillsammans! Seglarhälsingar Martin Rundström
>> Kappseglingsfilmer VIF

You have no rights to post comments

 

svenskasjo josefin ssf 980x240

När du tecknar din nya försäkring i Svenska Sjö, ange IF-båtförbundet som medlemskap i båtklubb/båtsällskap.